"Bir Devlet ki! Gümrük işlerini, vergilerini, ülkenin ve milletin ihtiyaçlarına göre düzenlemekten alı konulmuştur. Böyle bir devlete elbette bağımsız devlet denemez."

2023 vizyonunda hedefe kilitlenmek

Tarih: 4.12.2012 10:47:00 - Görüntülenme: 27810

 



Dünyaya mallarımızı taşıyan ciddi deniz konteynır filomuz bile yok. Navlun fiyatları yükselince, ihracatımız rakipleri karşısında iş kaybetmekle karşı karşıyadır.



Türkiye çıkışlı konteynır hatlarının bir araya gelerek yılın belli zamanlarında, ihracatçı firmalara bir ültimatom göndererek fiyatları istedikleri gibi düzenlemeleri, yıllık ihracat anlaşması yapan firmaları ciddi şekilde zarara uğratmaktadır. Konteynır taşıma hatlarının tamamen kendi çıkarları doğrultusunda yaptıkları zamlar, yıl içinde konteynır başına 1000-1500 dolar arasında farklar oluşturmakta. Yüz binlerce konteynır ihracat yapılan ülkemizde, hem cari açığımızın hem de ihracatçımızın zararını birileri hesaplamalı.



Sadece navlun fiyatlarındaki bu anormal ve astronomik artış ihracatçılarımızın maliyetlerini ve dolayısıyla ihracatımızı etkileyecek.Ne yazık ki, bu konuda kendini sorumlu hisseden bir makam da bulunmamaktadır.



ihracatçılar hedefe kilitlendi



Bunca olumsuzluklara rağmen ihracatçılarımız hedefe kilitlendi, 500 milyar dolarlık hedefi zihinlerinde ulaşılamaz olmaktan çıkardı bile.



Sanayiciler bunca olumsuzluğa rağmen gidişattan ümitliler. Avrupa'daki krizin etkilerine rağmen 500 milyarlık hedefin yakalanacağını düşünüyorlar ama arada bir de sırtlarının sıvazlanmasını, teşvik edilmeyi, devletin yoldaki engelleri kaldırmasını bekliyorlar.



Nizamettin AĞAR

İGMD Başkan Vekili

Gümrük Müşaviri



 


Son Yüklenen Diğer Haberler