"Bir Devlet ki! Gümrük işlerini, vergilerini, ülkenin ve milletin ihtiyaçlarına göre düzenlemekten alı konulmuştur. Böyle bir devlete elbette bağımsız devlet denemez."

26 Ocak Dünya Gümrük Günümüz Kutlu Olsun!

Tarih: 27.06.2014 14:00:00 - Görüntülenme: 1455

Değerli Meslektaşlarım ve Sevgili Okurlarımız; 

İGMD yönetimi olarak iletişim ve diyaloga çok önem verdiğimizi sıklıkla sizlerle paylaştım. Dünya Gümrük Örgütü’nün bu yılki İLETİŞİM temasını kullanmasıyla, bunda ne kadar haklı olduğumuzu görmüş olmak bizi ayrıca mutlu etti. Dün olduğu gibi bugünde, yarında her zaman, her ortamda İletişim ve Diyalog için çalışacağız. Dünya Gümrüklerinin en önemli etkinliklerinden olan ve geçtiğimiz günlerde kutladığımız 26 Ocak Dünya Gümrük Günü’nde yapmış olduğum konuşmanın bazı detaylarını buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu vesile ile de gümrük camiamızın 26 Ocak Dünya Gümrük Günü’nü en içten dileklerimle kutlarım.



DGÖ ve 26 Ocak Dünya Gümrük Günü

Kısaca GATT olarak ifade ettiğimiz Gümrük Tarifleri ve Ticaret Genel Anlaşması’nın ortaya koyduğu gümrük konularını incelemek üzere 13 Avrupa ülkesinin oluşturduğu Çalışma Grupları 15 Aralık 1950 tarihinde Brüksel’de toplanmış olup, 4 Kasım 1952 tarihinde yürürlüğe giren Gümrük İşbirliği Konseyi’ni kuran Sözleşmeyi imzalamışlardır.



26 Ocak 1953 tarihinde Brüksel’de Kurucu Sözleşmesini ilk onaylayan ülke olduğumuz Gümrük İşbirliği Konseyinin ilk toplantısına aralarında ülkemizin de bulunduğu 17 kurucu üye katılmıştır. 1994 yılında kurucu Sözleşme’de değişiklik yapılmadan örgütün adının DÜNYA GÜMRÜK ÖRGÜTÜ ( DGÖ ) olarak kullanılması kabul edilmiştir.



 



DGÖ gümrük idarelerinin etkili ve verimli çalışmalarını sağlamak ve geliştirmek amacıyla kurulmuştur.



 



Dünya ticaretinin 2014 yılında 19,1 trilyon dolara yükseleceği tahmin edilmektedir. Bu gün itibarıyla 179 ülkenin üye olduğu DGÖ nün üyeleri uluslararası ticaretin neredeyse tamamına yakın olan %98’ini gerçekleştirdiği dikkate alınmalıdır.



Dünya Gümrük Örgütü ilk toplantısının yapıldığı tarih olan 26 Ocak gününü “Dünya Gümrük Günü” olarak ilan etmiştir. Üye ülkelerde ve DGÖ merkezinde bu özel gün her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.



2014 yılında dünya ekonomisinin yüzde 3, dünya ticaretinin ise yüzde 4'lük bir büyüme sağlaması hedeflenmiştir. DGÖ ticaretin daha sağlıklı büyümesine katkıda bulunmak amacıyla; 26 Ocak Dünya Gümrük Günü kutlamaları çerçevesinde ticaretin gelişimine katkı verecek konu başlıklarını belirleyerek, üye ülkelere duyurmaktadır.



Son 5 yılda DGÖ’nün belirlediği temalar; 

2010 yılında “ Gümrük ve İş Dünyası işbirliği”

2011 yılında “ Mükemmel gümrüğün katalizörü bilgi “



2012 yılında “Sınırlar ayırır gümrükler birleştirir “ 

2013 Yılında “ Gümrüklerin ilerlemesi için inavasyon “ 

Bu yıl için de “ İletişim: Daha iyi işbirliği için bilgi paylaşımı “ belirlenmiştir.


Bu senenin teması olan İletişim, daha iyi bir işbirliği için bilgi paylaşımı’nın tüm taraflarca ve paydaşlarca iyi anlaşılması ve geliştirilmesi halinde; 

Ülkemizin güvenliği, 

İnsan, bitki, hayvan, çevre ve ürün güvenliği, 

Üreticilerin ve tüketicilerin korunması, 

Üreticilerimiz, sanayimiz başta olmak üzere haksız rekabetin önlenmesi,

Sınai mülkiyet haklarının korunması,

Tedarik ve arz zincirinin güvenliği, 

Gereksiz iş yükü ile maliyetlerin asgariye indirilmesi, 

Vergilerin doğru ve etkin tahsili, 

Yasal ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, geliştirilmesi, kolaylaştırılması, 

Yasal olmayan ticaret ile etkin mücadele edilmesinde, gereksiz iş yükü ile maliyetlerin asgariye indirilmesi, 

Ayrıca mesleki saygınlığımızın hak ettiği seviyeye ulaşmasında önemli katkıları olacaktır.



 



Her türlü iletişim araçlarının, yazılı ve görsel basının, sosyal medyanın çok daha etkin kullanımı kuşkusuz yarar sağlayacaktır.



İlgili kamu kuruluşları, paydaşlar, STK’lar Üniversiteler ve çözüm ortakları ile Dış Ticaretin Geliştirilmesi için ortak seminerler, paneller, arama konferansları, çalıştaylar kurumsal ve sistematik işbirlikleri daha etkin yapılmalıdır. 



2013 yılında 151,7 milyar dolar ihracat ve 247 milyar dolar ithalat toplamda 399 milyar dolar tutarındaki dış ticaret işlemlerinin yaklaşık %90’nı dolaylı temsil yolu beyan, takip eden ve gerçekleştiren Gümrük Müşavirlerinin sistemdeki yeri, görevi ve öneminin açık kanıtıdır.



Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın, iş sahiplerinin ilgili kurum ve kuruluşlarının kısacası Dış Ticaretin ayrılmaz çözüm ortakları olan Gümrük Müşavirleri; DGÖ nün 2014 yılı için belirlemiş olduğu İletişim, daha iyi işbirliği için bilgi paylaşım temasını bir görev olarak kabul edip, bu güne kadar yaptığımız gibi, bundan sonra da daha etkili katkı vereceğimizin bilinmesini istiyorum.



/ Gümrük Müşaviri Dergisi 44. Sayısından (Ocak 2014) Alınmıştır.


Son Yüklenen Diğer Haberler