MALİYE Bakanlığı vergi ve cezaların kolay yoldan ödenebilmesi için harekete geçti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek havalimanları, araç muayene istasyonları ve tapu müdürlükleri gibi pek çok yere kiosk tarzında ödeme yerleri kurulacağını ve vatandaşların buralarda vergi ve cezalarını ödeyebileceklerini duyurdu. Şimşek, “Ödeme Terminali Projesi” adını verdikleri çalışmayla, “Vergini öde, öyle gel dönemi sona erecek” dedi.
HARÇ ÖDEMESİNE KOLAYLIK
Yurt dışına seyahat edeceklerin veya ev alacakların öncelikle ilgili harçları ödemelerinin zorunlu olduğunu anlatan Şimşek, söz konusu uygulamayla kolaylık getireceklerini ifade etti. Bu işlemlerin çoğu zaman vatandaşları büyük sıkıntıya soktuğuna işaret eden Şimşek, şunları kaydetti: “Örneğin, bir vatandaşımız aracını muayene ettirmek için ilgili istasyona gidiyor. Orada önce bir sıra alıyor ve belki uzun da bir süre bekliyor. Tam sıra kendine geldiğinde, oradaki memur vatandaşımıza vergi borcu veya cezası olduğunu söylüyor. Bu istasyonlarda da bir ödeme noktası olmadığı için vatandaşımız oradan çıkıyor veya bir banka ya da bir vergi dairesi bulup borcunu yatırma telaşı içine düşüyor. Sonra tekrar istasyona gelip, tekrar sıra bekliyor. İşte vatandaşlarımızı şimdi bu sıkıntıdan kurtaracağız. Zaman kayıpları da ortadan kalkacak.”
* * *
Sistem nasıl çalışacak?
“Kiosk”, bir bilgisayar ve dokunmatik ekrandan oluşan mobil ödeme sistemi olarak adlandırılıyor. Yeni sistemle birlikte kurulan cihazlar üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı ve İnternet Vergi Dairesi’ne erişim sağlanacak. Borç sorgusu yapılabilecek ve bu sorgu sonrasında eğer borç ödenmek istenirse cihaz üzerindeki sanal POS’la ödeme yapılabilecek.
http://www.ito.org.tr/wps/portal/!ut/p/c4/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3iDgCBzUzcPIwMDf39TA6MwTxfPEA8DQ3dPI_2CbEdFAKzYb-w!/?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connect/ito_portal_tr/ito-portal/gazete/gzt-2014/gzt-2014-8/gzt-2014-8-01/ff557a8044f07c9c82f6ff1a16f8028e